събота, 13 август 2011 г.

Подготовка за куче





Вече сме минали през тук и тук, запознали сме се обстойно с това и сте се решили да си вземете домашен любимец. Браво! Ако се грижите правилно за него, вие ще имате занапред един верен приятел, добър компаньон, а, както съдят последните проучвания, ще сте по-здрави, ще живеете по-щастливо и по-дълго.
Но от тук започва вече екшънът. И вие ставате отговорни за една твар, на която трябва да й предоставите удобства, грижи и топли чувства. Когато си харесате дадено кученце - дали от развъдник, дали от приют, преди да го вземете у дома, подгответе този дом за него. Не правете нашата грешка - да правите двете неща наведнъж. Основното, с което трябва да разполагате, преди да вземете палето, е:

- място, където да спи и да се усамотява. Вие трябва да го приучите, че това си е неговото пространство. Ако е в двор, може да си има къщичка, ако е у дома, някои стопани предпочитат на първо време клетка или оградено място, с което да свикне душичката, или пък килимче или легълце, поставени в уютен, топъл кът, далеч от течение, обувки и активно движение из апартамента. Демек, коридорът или антрето не са особено подходящи. Леглото на кучето трябва да е достатъчно голямо, че животинката спокойно да се протяга и върти, без да изпадне, да го изолира от паркет, теракота и т.н., но и да не е прекалено меко. Вие сами може да си направите местенце с хубави одеала, в които кучето да си се заравя и да му е комфортно.

- купички за вода и храна. Те трябва да си стоят на едно и също място, като е важно да не могат да се обръщат лесно, а и кучето да не ги сурне из къщата, както прави примерно нашето с неговите купички. Водата трябва да е прясна, да не е топла, нито ледена. Хубаво е да се следи купичката с вода постоянно да е пълна. Тази с храната много хора препоръчват да се маха 15 мин след храненето, независимо дали кучето е изяло съдържанието й все още, и да се поставя чак за другото хранене. Ние си я оставяме, но кучо час по час ходи при нея да я проверява дали магически в нея не се е появило нещо вкусно. Винаги е гладна. Храна не отказва. Освен това, ако през останалото време давате манджа на палето, давайте я само вие от вашата ръка, в никакъв случай чужд човек, или я поставяйте в купичката. Така се учи да не взима лакомства от други хора и се спомага за обучението да не яде навън боклуци от земята.

- играчки. На първо време може един плетен кокал, твърда гумена топка или топка за тенис, но хубава, не от магазините за 1 лв. То от играчки винаги ще има нужда, но, като за начало, пригответе му поне една - две, да се забавлява и да си чеше зъбките. Освен това в играта с вас се създава привързаност и доверие, така че играчките са много важни.

- повод, каишка, нагръдник, както прецените. В движение ще видите кое е по-удобно за вас и за вашето куче. Освен това, ако е пале, най-вероятно ще прави опити да ги гризе, така че имайте търпение. В рамките на три месеца сме сменили три нагръдника и пет повода. И не забравяйте винаги да носите с вас пособия за почистване след кучето.

- храна. Купувайте висококачествена храна, отговаряща на възрастта, породата, големината и енергийните нужди на кучето. Но на първо време вземете малко количество. На кучето точно тази може да не му се понрави на вкус, да не обича примерно суха храна и още куп работи. Само да отбележим, че все пак при храненето на кучето не трябва да има много голямо разнообразие, техните стомахчета не са като нашите, затова от единия към другия вид храна трябва да се минава постепенно, но за това - друг път ще се пише.

- хавлия. Кучето се къпе рядко с препарати - три - четири пъти годишно. Но с вода може по-често, освен това кучетата обичат да плуват, така че се мокрят. Но след всяка разходка лапите трябва да се мият с хладка вода, и да се подсушават с хавлия. Може да почиствате козинката на кучето и с влажна кърпа. Имайте предвид, че де що има мръсотия, те ще са наврени там. Да не ви казвам и какво ядат понякога...

- да си изберете добър ветеринар, който да ви е на удобно място, и да заведете кучето на доктор скоро след приемането му в дома ви. Ако кучето е по-възрастно, да се направи преглед, да се види дали е обезпаразитено, дали има всички ваксини и т.н., като винаги трябва да носите паспорта със себе си, а, ако е малко, да се поставят ваксините, да ви даде съвети и да ви покаже как може сами да извършвате някои интервенции, като външното и вътрешното обезпаразитяване, почистването на ушите и други.

- набавете си различни медикаменти за първа помощ, като медицински въглен, кислородна вода (3%-тов разтвор), марли и бинтове. Надявам се никога да не ви се наложи да ги използвате, но е добре човек да е готов за всичко. Не лекувайте кучето на своя глава, а винаги се консултирайте с ветеринар.

- въоръжете се с търпение, готовност за понасяне на бели, прочетете статии по темата, за да сте сигурни какво правите.

Е, вече сте готови за още един член в семейството! Пожелавам ви много радост да ви носи! :D

Няма коментари:

Публикуване на коментар