петък, 12 август 2011 г.

Да си вземем куче?




Всеки от нас се е наслаждавал на идиличната картина на щастливи семейства с кученца по филмите, рекламите, картините... И всеки от нас е искал да бъде част от тези щастливи семейства.
Но да си вземеш домашен любимец е свързано с много отговорности, тревоги, средства, време и желание.
Преди да се решим да присъединим още един член към семейството си, трябва добре да помислим дали ще можем да се справим с отглеждането и грижите за него, защото улицата няма нужда от още един изоставен домашен любимец.
Да започнем от самото начало. Решили сте да си вземете куче. Трябва да седнете, да го обсъдите с близките, а не да го правите на своя глава, и да прецените дали можете да се справите:
- ако си взимате пале, то има нужда от постоянно наблюдение и грижи. Трябва да се храни по три - четири пъти на ден, да го ваксинирате и водите на чичо доктор, да се извежда ежедневно на няколко разходки, за да се научи да си върши работите навън, да го следите какво прави, да го възпитавате, да си играете с него. Значи се нуждаете от много свободно време; голямо пространство, тъй като не е препоръчително кученцето да излиза, преди да са му поставени всички ваксини, а трябва да играе, защото има неизчерпаема енергия; финанси, тъй като храната, играчките, медикаментите и пособията струват пари; търпение.
- ако решите да подарявате куче на някой, първо, преценете дали той може да го гледа и дали го иска, тъй като палето не е вещ, а живо същество.
- трябва да имате съгласието на всички от домакинството, тъй като не може да вземете нов обитател на дома просто ей така. Освен това трябва да се съобразите дали някой няма алергии, непоносимост или страх от кучета. Много трябва да се внимава, ако има малки деца и бременни жени, макар дете, отраснало с кученце, да е много по-общително, по-грижовно, по-безстрашно и по-самоуверено.
- ако живеете в блок, не е зле да се допитате и до съседите си, тъй като на практика всички в кооперацията споделяте едно и също място. Хората ще се срещат с това куче, ще чуват лая и скимтенето му. В някои жилищни сгради се събират такси за кучетата, така че е добре да съобщите на домоуправителя. Все пак кученцето е пълноправен член на семейството ви.
- според законодателството, кучетата трябва да притежават паспорт, да са чипирани, което освобождава от данък куче за годината на поставяне на чипа, да са регистрирани в общината. Ако кучето е кастрирано, то се освобождава от посоченото задължение доживот. Освен това на разходка, по закон, трябва кучето да се извежда с паспорта, копие от регистрацията, на повод, с намордник, ако е от агресивните породи, и с готовност да се почиства след него.
- за кучетата има специално определени места за разходка, които всяка община определя и могат да бъдат видяни на интернет страницата й. По правило, домашни любимци не могат да се разхождат в здравни заведения, детски градини, училища и на детски площадки. В обществените паркове забраната действа от 09:00 часа сутринта до 18:00 часа. През останалото време е разрешено, но важи задължението за поставяне на повод и намордник. На определените места за разходка, кучетата могат целодневно да се извеждат и да се пускат да тичат свободно. За съжаление, те са на изключително неудобни места, почти изцяло асфалтирани и в непосредствена близост до пътя, където минават активно коли. Стопаните ги е страх да пуснат питомника си, а животинката не може да тича свободно. Правят се обаче някои стъпки в подобряване на това положение. Затова бъдещите стопани трябва да преценят дали живеят на удобно място, което да предостави възможност за приятни разходки и радост на кучето.
- кучето е обвързано с много разходи:
А) за ветеринар;
Б) за обработка на документи;
Б) за храна (не правете обаче компромис и давайте на вашия любимец само първокласна храна, балансирана и отговаряща на неговите нужди);
Г) за лакомства;
Д) за играчки (купувайте здрави и качествени играчки. Кучето ще ги изяде и тях, най-вероятно, но хубавите играчки са направени от специални материали, които няма да навредят на кучето, ако то погълне част от тях. Разбира се, вие трябва да следите и да не допускате това да се случва);
Е) за аксесоари, като поводи, намордници, уреди за обучение, легла, купички за храна, транспортни клетки;
Ж) за медикаменти - хапчета за обезпазаритяване, шампоани, средства за почистване на ушите, за фризура (според породата), препарати за външно обезпаразитяване, витамини, за медицински интервенции, които отговарят на стандарта на породата, които обаче не подкрепям;
З) за покриване на разходите от белите, които кучетата правят :)
И) за още други работи, като кучешки тоалетни за малките бебета, книги за възпитания и първа помощ, дрешки, медальончета, каквото там още се сетите. Това е една многомилионна индустрия, предлагат от пиле мляко.
- кучето изисква много време. Вече споменахме за разходките, за възпитанието и наглеждането. То е свързано с вас и ежедневно има нужда от вас. Вие трябва да имате възможност да си играете с него, да го социализирате, да го галите дори. Когато човек има куче, той трябва да си изгради режим отговарящ на нуждите на животинката - ставане по едно и също време, разходка и игри, хранене, почивка, после пак разходки, хранене и т.н. По едно и също време, всеки ден. Вече не може да се успивате до късно, кучето няма да ви позволи, а ще ви събужда с ласки, няма да може да скитосвате по цели нощи, защото то ще ви чака и ще има нужда от час, няма да може да пътувате често, освен ако няма възможност да вземате кучето със себе си, да го оставяте на грижите на някой или на хотел, но не забравяйте, че кучето иска само вас и ще тъгува при липсата ви. За съжаление, в България все още много малко хотели приемат домашни любимци и почивките с куче се усложняват. Но гледаме оптимистично на нещата.
Сигурно пропускам някое перо, върху което бъдещият собственик трябва да се замисли. Всеки сам трябва да прецени дали е способен да отделя от своето за кучето. А какво ще получите вие - един верен приятел, който ще ви гледа с такава любов, ще ви следва навсякъде и ще прави всичко възможно да ви радва, който ще ви изпраща всеки ден до вратата, когато излизате, и ще ви чака всеки ден на вратата, когато се прибирате, който ще ви забавлява, радва и който никога няма една лоша дума да ви каже. Заслужава си, нали?




Няма коментари:

Публикуване на коментар