сряда, 27 юли 2011 г.

Жестокостта към животни вече е престъпление

Жестокостта към животни вече се счита за престъпление и садистични прояви като случая с кучето Мима могат да се наказват със затвор или пробация. От днес влизат в сила последните поправки в Наказателния кодекс, които криминализират зоосадизма и боевете с кучета. Законопроектът за изменение на НК беше приет още през април, но парламентът отложи с 3 месеца влизането на двата текста.

До инкриминирането на жестокостта към животни се стигна след няколко емблематични случая на садизъм в различни градове на страната, които станаха широко известни. В началото на 2008 г. влезе в сила Законът за защита на животните. Той обаче не предвиждаше адекватни санкции за такъв тип прояви. Откакто той е в сила, има едва няколко наказания, едното от които за директора на хасковския зоопарк, в чиито контейнери за отпадъци през 2008 г. бяха открити телата на десетки малки кучета. В края на 2008 г. ветеринарни лекари от София откриха национална подписка за криминализиране на жестокостта след друг популярен случай - жител на софийското с. Долни Лозен под претекст, че търси малки кучета и котета за осиновяване снабдяваше с жива храна питоните си и пусна няколко видоеклипа в интернет, в които беше заснел храненето им. Тогава в парламента беше внесен проектозакон за поправки в НК, но депутатите така и не го гласуваха.

Такива промени в НК бяха внесени отново миналата година от правителството след обществения отзвук от случая с кучето Мима в Дряново, което беше намерено от стопанина си с отрязани крака. След дълги спорове поправките бяха приети. До 1 година затвор и глоба от 1000 до 3000 лв. е наказанието за лицата, които умишлено и противозаконно умъртвят животно, а за умишлено и противозаконно нараняване - пробация и глоба до 3000 лв. За рецидив, както и за деяния, извършени с особена жестокост, по особено мъчителен за животното начин или на публично място, наказанието е 1-3 години лишаване от свобода и глоба от 2000 до 5000 лв. Такъв е размерът на наказанието и за длъжностни лица, проявили жестокост към животни - в това число ветеринарни лекари и служители на приюти за кучета и кастрационни амбулатории.

Ветеринарни лекари и граждански организации за защита на животните се опасяваха, че периодът до окончателното криминализиране на жестокостта може да бъде използван от общините за премахване на част от уличните кучета с нехуманни средства. Причината беше, че другият закон - ЗЗЖ, задължи всички кметове в тригодишен срок, който изтече през февруари, да премахнат популациите бездомни кучета чрез кастрация, прибиране в общински приюти и осиновителски кампании. Никоя община не се справи и от февруари насам кметовете могат да бъдат санкционирани от регионалните поделения на Агенцията за безопасност на храните (бившите ветеринарно медицински служби) с 1000 лв. за наличие на едно улично куче и с по 2000 за всяко следващо.


Източник: dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар