петък, 22 юли 2011 г.

Преди да си вземем куче



Манфред Кох-Костерзиц пише:
"Към отглеждането на куче у дома трябва да се пристъпва много сериозно. Преди всичко не бива да се забравя, че то не е предмет, не е играчка, а живо същество, което не може да се изхвърли като непотребна вещ. Когато кучето влезе в нашия дом, в повечето случаи ние печелим един верен приятел, заедно с това обаче поемаме отговорността да превърнем малкото създание в развито, красиво и добре възпитано куче."
Преди да си вземем куче трябва:
- предварително да преценим целта и последствията от покупката на куче, мястото, където ще го отглеждаме, неговите персонални нужди (примерно за кучета от големи породи е неудобно да живеят в малки апартаменти, някои породи не могат да търпят горещини, други имат потребност от много бягане, за да поддържат форма), условията, които можем да му предоставим и финансовото си състояние, тъй като не трябва да забравяме, че отглеждането на малкия приятел е обвързано с доста средства за храна, ветеринар, играчки, обучение и възпитание, данъци и такси...
- ако живеем в апартамент, не е зле да се допитаме до съседите дали са съгласни, защото кучето често е шумно. В някои кооперации се събира такса за куче, каквато и за обитателите на апартамента.
- да проверим предварително дали някой член от семейството няма алергия към кучета, защото ще е много неприятно и за пострадалия, и за горкото куче, което ще трябва да бъде изоставено или, доста често в България - заведено на село и вързано за верига.
- да съобразим темперамента на кучето с другите обитатели на дома, както и с другите любимци - котета, рибки, зайчета... Моето куче примерно не обръща никакво внимание на костенурката ми, докато тя бяга в другия край на аквариума, щом го види, че се приближава, макар то да няма как да достигне до нея.
- кучето трябва да се извежда всеки ден на разходка, а нейната продължителност зависи от нуждите на кучето. Бъдещият стопанин трябва да предвиди това време в графика си.
- да се внимава много, ако в дома има малко дете. Кучетата са нежни и мили създания, но децата са... Абе, не трябва да се оставят без надзор.
Според гореспоменатия автор, има още няколко стъпки:
- този, който за пръв път ще отглежда куче, трябва да купи мъжко, а не женско животно, като обосновава това си твърдение с разгонването на женската.
- да не се купува старо куче, тъй като то вече има изградени навици, които хич или много трудно и в много малка степен биха били променени. Освен това много трудно се изграждат доверието и привързаността към новия стопанин, новия "водач на глутницата".
- по-добре е да се вземе чистопородно куче, отколкото куче с неизвестен произход. Е, с това не съм съгласна.

1 коментар:

  1. Безспорно голямо куче в апартамент не е добре и за двете страни. Големите кучета имат нужда от по-голямо пространство и поне няколко часа навън.

    ОтговорИзтриване